Malá veľká výstava v Mikulove

3. október 2016

Mikulov je jedným z najkrajších miest juhovýchodnej Moravy. Do Mikulova sa dá z Brna najľahšie dostať autobusom. Cesta trvá do hodiny. Mestečko má neopakovateľnú atmosféru, nádych renesancie a baroka, a krásny zámok. Práve zámok, ktorý dominuje celej panoráme mesta, je najväčším turistickým lákadlom. Návštevník si môže na zámku vybrať z niekoľkých okruhov, ktoré sa venujú dejinám a architektúre zámku. Jedna výstava sa venuje obdobiu, kedy ešte zámok nestál.


Římané a Germáni v kraji pod Pálavou

Vstupenky si treba kúpiť v hlavnej pokladni a sú za prijateľnú cenu 50 Kč celý a 25 Kč zľavnený/študentský. Samotná výstava je umiestnená v priestoroch zámockej pivnice a je rozdelená na tri časti.

Prvá časť sa venuje prítomnosti rímskeho vojska počas Markomanských vojen v kraji pod Pálavou. Sú tu zastúpené najmä militáriá ako hroty šípov, šupinový pancier, fragmenty z prilby, klinčeky z vojenských sandálov, ale nájdu sa tu i predmety z civilného sveta, hlavne keramika, pracovné nástroje, spony a stavebný materiál, napr. tehly s kolkom légie, či strešné tašky, a nesmieme zabudnúť ani na numizmatiku.

Druhá časť sa venuje svetu Germánov. Hneď pri vstupu upútajú dva v podlahe zasadené germánske kostrové hroby a rekonštrukcia germánskej zemnice. Z vystavených archeologických nálezov za zmienku stoja predovšetkým pekné exempláre germánskych spôn, či fragmenty zbraní ako napr. hroty oštepov. V zemnici, ktorá slúži ako priechod k poslednej časti výstavy, je umiestnená predovšetkým keramika a zároveň je ukázané jej využitie.

Prechodom zemnicou sa návštevník dostane do poslednej časti, ktorou je mušovská mohyla. Tejto časti dominuje rekonštrukcia vnútra mohyly, v ktorej je umiestnený najznámejší nález, bronzový kotol so štyrmi hlavičkami zobrazujúcimi germánskeho Svéba. Vo vitrínach umiestnených po stranách sú predstavené vybrané nálezy z tejto mohyly. Mne osobne utkveli v pamäti najmä zdobené ostrohy a hroty oštepov, medzi ktorými je i jeden zdobený.

Celá výstava pôsobí ľahkým, vzdušným dojmom, vitríny nie sú preplnené a na návštevníka sa tak nevalí kvantum informácií. Predstavený je tu taký highlight z nálezov. Za seba môžem povedať, že som žiadnu vitrínu neprebehol ani nevynechal, každá ma oslovila a výstava ma bavila.

Jediné, čo by som výstave mohol vytknúť, je nedostatočná propagácia a tomu odpovedajúci počet návštevníkov. Za približne hodinu, čo sme strávili v priestoroch výstavy a na nádvorí pred vchodom, bola naša skupinka jedinou, čo išla na výstavu. Záverom snáď treba len povedať, že sme odchádzali s dobrým pocitom a návštevu výstavy odporúčam.

Dušan Kováč

mestecko-so-zamkom
Obr.1 Mestečko so zámkom.


nadvorie-zamku
Obr.2 Nádvorie zámku.


germanske-spony
Obr.3 Germánske spony.


germansky-hrob
Obr.4 Germánsky hrob.


rekonstrukcia-hrobu
Obr.5 Rekonštrukcia hrobu.


rimska-zbroj.jpg
Obr.6 Rímska zbroj.


stavebna-keramika
Obr.7 Stavebná keramika.


vystavna-miestnost
Obr.8 Vystavná miestnosť.


zdobeny-ostep
Obr.9 Zdobený oštep.


zemnica
Obr.10 Zemnica.


zdobene-ostrohy
Obr.11 Zdobené ostrohy.


zlaty-predmet-z-hrobu.
Obr.12 Zláty predmet z hrobu.




hore clanky-kpt
o. z. KPT: archeológia, montanistika, speleológia, turistika na Slovensku a v zahraničí


facebook-icon rss-icon