Sypané iglu - ako na to.

16. január 2010

Typickým prístreškom zo snehu je iglu. Ponúka skvelé útočisko pred snehom a vetrom. Teplota vo vnútri môže byť dokonca niekoľko stupňov nad nulou aj keď je vonku mráz. Samotný sneh pôsobí ako tepelný izolant, navyše závetrie zabraňuje chladiacemu účinku vetra a odvodu tepla z povrchu ľudského tela.

Klasické iglu sa stavia z vyrezávaných snehových tehál. Techniku stavania je potrebné si najprv osvojiť. Dvom začiatočníkom môže stavba klasického iglu zabrať aj niekoľko hodín. K vyrezávaniu tehál je potrebná snehová píla, alebo aspoň lavínová lopata. Sneh na tehly musí byť suchý a tvrdý, čo sa v našich končinách nestáva príliš často.

Sypané iglu (snehová kobka) je jednoduchý spôsob ako si môžeme rýchlo vybudovať snehový úkryt. Začneme vŕšením kopy snehu asi tak po krk. Vrstvy utľapkávame, aby sa sneh zhutnil. Vnútro a spodok sa zhutní vlastnou váhou. Po navŕšení celej kopy počkáme aspoň pol hodinu kým sneh premrzne a stvrdne. Za ten čas si pripravíme drevené prúty približne 50 cm dlhé. Prúty zapichneme smerom do stredu kopy. Z boku kopy začneme vyhrabávať sneh kým nenarazíme na konce prútov, ktoré určujú hrúbku steny. Pre zjednodušenie kopania je dobré nahádzať sneh na vaky. Pri vytiahnutí vaku tak zostane v kope prázdny priestor, ktorý bude tvoriť vnútornú dutinu. Nakoniec je dôležité urobiť v stene iglu aspoň jeden vetrací otvor veľkosti päste. Iglu musíte urobiť vždy o trochu väčšie, lebo váhou snehu sa sneh stláča a pomaly si „sadá“.

sypane-iglu-1
Drevené prúty určujú hrúbku steny

Priložené fotky zachytávajú stavbu sypaného iglu. Kopa mala oválny tvar pre dve vedľa seba ležiace osoby s nohami pri vchode. Snehu bolo asi 40 cm. Teplota sa pohybovala okolo nuly, cez noc začalo primŕzať.

sypane-iglu-2
Začali sme výberom vhodného miesta

sypane-iglu-3
Po hodine sme mali kopu a začali zháňať drevené prútiky

sypane-iglu-4
Po dvoch hodinách sme už mali veci nasťahované vo vnútri

sypane-iglu-5
V zime sa stmieva rýchlo

sypane-iglu-6
Interiér – dve karimatky vedľa seba + nejaké miesto pri vchode

sypane-iglu-7
Spomínané miesto pri vchode sme využili na varenie

sypane-iglu-8
Výklenok na sviečku, ktorý slúži zároveň aj ako televízia. Tu sme spravili komín na odvod spalín a prísun čerstvého vzduchu, keďže do vchodu sme napchali vaky

Mac



 

hore clanky-kpt
o. z. KPT: archeológia, montanistika, speleológia, turistika na Slovensku a v zahraničí


facebook-icon rss-icon