Sport za Velké války

25. jún 2017

Tí, čo čítajú moje články na KPT vedia, že mám rád Český kras, ale ostaneme v Prahe. Pozrieme sa do Národného pamätníku na Vítkove, a to konkrétne na jednu peknú výstavu o netradičnej téme Sport za Velké války.

Na Vítkov sa pohodlne dostanete z Florenca, cesta autobusom trvá pár minút a stačí vystúpiť na stanici Ohrada a už ste v podstate na Vítkove. Pamätník nemôžete minúť, vedie k nemu cesta parkom s krásnou alejou a približne do 8 minút ste od zastávky Ohrada priamo pred pamätníkom. Teraz už k samotnej výstave.

S vypuknutím prvej svetovej vojny rukovalo do armády množstvo mladých ľudí a medzi nimi bol i obrovský počet športovcov a športových nadšencov. Práve im a športom, ktorým sa venovali, je venovaná táto výstava, ktorá je rozložená do dvoch miestností. Zachycuje obdobie tesne pred prvou svetovou vojnou a priamo vojnové obdobie. Prezentuje športové organizácie ako Sokol, ktorý sa stal v Čechách a na Morave skutočným fenoménom. Tešiť sa môžete na vitríny s rôznymi oceneniami pre športovcov a dobové športové vybavenie ako napr. hokejka zo začiatku 20. rokov, nádherná bedmintonová raketa z Japonska, či boxerské rukavice spolu so speed bagom a veľa ďalších.

Zaujímavé je, že návštevník hneď na začiatku, aby nezabudol v akom období sa pohybuje, prejde okolo repliky zákopu, z ktorej sa na neho škerí hlaveň guľometu Maxim, oproti ktorej je umiestnená šermiarska výstroj.

Mňa osobne zaujali dobové fotografie zobrazujúce športovcov a športy, ktoré sú na stenách a lemujú celú výstavu. Nájdeme na nich aj také osobnosti športu ako napríklad svetoznámeho zápasníka Frištenského, či fenomenálneho amerického boxera ťažkej váhy Jacka Johnsona počas jeho návštevy Prahy. Mimochodom u tejto fotky sa zastavte a prečítajte si kto všetko na nej je, myslím, že budete prekvapení ako ja.

Občasná možnosť zašportovať si alebo skrátka vypnúť nepochybne pomáhala miliónom ľudí uväznených vo vojnovom mlynčeku na mäso zabudnúť na hrôzy vojny tak na fronte ako v zázemí a preto si myslím, že nápad na výstavu s touto tematikou je skvelý.

Vstupné na výstavu je 80 Kč. Pokiaľ vás téma športu v pohnutej dobe oslovila alebo ste fanúšikom športu, rozhodne návštevu odporúčam a navyše si môžete prejsť aj stálu expozíciu.


Dušan Kováč

Zástavka Rajská Zahrada
Obr.1 Autobusová zastávka Ohrada.


Zastávka Satalice Obora
Obr.2 Cesta k Národnému pamätníku na Vítkove.


Cesta k obore
Obr.3 Národný pamätník na Vítkove.


Obora
Obr.4 Plagát výstavy.


Obora žltá
Obr.5 Výstroj k športovému šermu.


Gaštanová aleja
Obr.6 Dobová fotografia zápasníkov.


Poľná idyla
Obr.7 Vojna.


Cesta k hradisku
Obr.8 Box.


V pozadí predhradie
Obr.9 Raketa.


Označenie pamiatky
Obr.10 Kruhy.


Predhradie
Obr.11 Časová os.




hore clanky-kpt
o. z. KPT: archeológia, montanistika, speleológia, turistika na Slovensku a v zahraničí


facebook-icon rss-icon