Recenzia odolného smartfónu Cubot King Kong Mini

26. január 2020

V dnešnej dobe je trendom mať čo najväčší displej pre pohodlné prezeranie videí a internetu. Pri outdoorových aktivitách však nosenie a manipulácia s rozmerným smartfónom už tak pohodlná nie je. Od outdoorového zariadenia sa očakáva hlavne odolnosť voči nárazom a vode. Odolná koštrukcia takéhoto smartfónu však pripomína tehlu. Kompromisom medzi odolnosťou, veľkosťou a funkčnosťou je smartfón Cubot King Kong Mini.


Konštrukcia

Svojimi rozmermi 119 x 58 x 12,1 mm je Cubot King Kong Mini rovnako široký ako kreditná karta a na dĺžku je od nej asi o 2cm dlhší. Na prednej strane je 8Mpix fotoaparát a modrá notifikačná dióda.
Na zadnej strane je prisvetľovacia dióda a dva objektívy. V Strede zadnej časti je pliešok s nápisom CUBOT, ktorý však nie je magnetický a nedá sa tak použiť na magnetický držiak. Úplne dolu je reproduktor. Nad reproduktorom je nevkusná nálepka s čiarovým kódom, ktorá ide našťastie ľahko odlepiť.
Bočné hrany sú lemované kovovými plechmi. Na ľavej bočnej hrane sa nachádza iba otvor na zavesenie pútka. Na pravej bočnej hrane je tlačidlo zapnutia telefónu a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Na spodnej hrane nájdeme len konektor USB-C.

cubot king kong
Obr.1


cubot king kong
Obr.2


cubot king kong
Obr.3


cubot king kong
Obr.4


cubot king kong
Obr.5


cubot king kong
Obr.6


cubot king kong
Obr.7




Odolnosť

Výrobca deklaruje pre Cubot King Kong Mini stupeň krytia IP65, čiže ochranu proti tryskajúcej vode. V rohoch sa nachádzajú vrúbkované pogumované výstupky, ktoré chránia telefón pri páde na roh. Zariadenie nemá vnútorný celokovový rám. Kovové bočnice sú len priskrutkované. Výrobca nedeklaruje ani odolnosť voči teplotným šokom. Deklaruje však odolnosť voči prachu. Displej je klasický, čiže žiadne Gorilla Glass. Displej obsahuje od výroby aj nalepenú plastovú ochrannú fóliu. Dve SIM karty a pamäťová MicroSD karta sa vkladajú cez malý výrez zo zadnej strany telefónu, do ktorého sa dostaneme až po odskrutkovaní dvoch skrutiek. Batériu je možné vymeniť až po odskrutkovaní 8 skrutiek. Konektor nabíjania chráni pred špinou gumená zátka.


Používanie

Zadná stena Cubot King Kong Mini je mierne vypuklá, takže pocitovo pripomína diaľkový ovládač od televízie. Dobre padne do ruky a plastové výstupky v rohoch bránia jeho vyšmyknutiu. Pri ovládaní jednou rukou palec pohodlne dočiahne na každé miesto displeja.
Telefón sa prebúdza tlačidlom na pravej strane. To je trochu nešikovne umiestnené približne v strede bočnej hrany. Pri úchope pravou rukou by mi viac sedelo jeho umiestnenie oveľa vyššie. Po prebudení telefónu sa zobrazia hlavičky notifikácií. Ihneď začne rozpoznávanie tváre pomocou prednej kamery, takže kým stihnete pozrieť koľko je hodín, telefón je odomknutý. Ak nie je možné odomknúť telefón tvárou (napríklad večer alebo v silom protisvetle) po 5 sekundách telefón ponúkne možnosť odomknutia pomocou gesta.
Vzhľadom na malý displej je aj zobrazovaný text menší než obvykle. Pri trojitom kliknutí na ľubovoľné miesto obrazovky sa spustí softvérová lupa, ktorá zobrazovanú časť dvojnásobne zväčší. Pri písaní textu sa zobrazí klávesnica, ktorá má samozrejme len šírku displeja. Písať sa na nej dá, ale chce to viac pozornosti. Pri otočení telefónu sa klávesnica roztiahne po dĺžke a už sa dá pohodlne písať oboma rukami. Naviac existuje možnosť „kresliť“ písmená ručne, pričom systém ich automaticky prevedie na text.
Prehliadanie internetových stránok a prezeranie videí je samozrejme obmedzené veľkosťou displeja. Systém však beží svižne a nič neseká. Občas keď príde viacero SMS správ naraz, zostane notifikačná dióda svietiť a pomôže len reštart. Snáď bude tento bug v ďalšej aktualizácii odstránený.


Fotoaparát

Na zadnej strane sú dva objektívy. Jeden objektív má rozlíšenie 13Mpix, pričom sekundárny by mal slúžiť na efekt rozmazania pozadia. Zatiaľ sa mi ho však nepodarilo aktivovať. Buď je to fejk, alebo je konštrukčne prichystaný na nejakú budúcu verziu. Zadná kamera robí fotky priemernej kvality. Pri slabých svetelných podmienkach už vystupuje šum.
Minimálna ostriaca vzdialenosť fotoaparátu je približne 8 cm. Konštrukcia telefónu umožňuje jeho postavenie na bok. To sa hodí pri fotení skupinovej fotky, alebo pri snímaní nočnej scény. Fotoaparát sa dá spustiť dvojitým stlačením hardvérového tlačidla zapínania telefónu. Fotku je potom možné nasnímať ťuknutím do obrazovky, alebo stlačením hardvérového tlačidla ovládania hlasitosti. To sa hodí hlavne pri otvorových aktivitách, pretože studený a mokrý displej niekedy horšie reaguje na dotyk.

cubot king kong
Obr.8


cubot king kong
Obr.9


cubot king kong
Obr.10


cubot king kong
Obr.11


cubot king kong
Obr.12


cubot king kong
Obr.13


cubot king kong
Obr.14


cubot king kong
Obr.15


cubot king kong
Obr.16


cubot king kong
Obr.17




Ostatné funkcie

Zisťovanie polohy prebieha pomocou GPS, ktoré je doplnené o A-GPS. Ostatné systémy ako GALILEO či GLONASS telefón nepodporuje. Aj napriek tomu je nájdenie polohy vcelku rýchle a nikdy som s ním nemal problém. Telefón navyše pri strate GPS signálu používa gyroskop a magnetický senzor, čím sa snaží odhadnúť teoretickú polohu napríklad v tuneli. Toto však nemám poriadne vyskúšané.
Pri prehrávaní hudby má zvuk priemernú kvalitu. Telefón neobsahuje 3,5mm jack ani iný vstup pre káblové slúchadlá. Dnes je však trend využívať hlavne Bluetooth bezdrôtové slúchadlá alebo reproduktor.
Kapacita batérie je len 2000mAh, čo je omnoho menej ako v iných telefónoch. Avšak malý displej má aj menšiu spotrebu. Navyše Android 9 využíva adaptívne riadenie jasu a potláčanie aplikácií na pozadí, čo prispieva k ďalšej úspore energie. Pri občasnom používaní vydrží telefón približne 3 dni. Samozrejme pri nepretržitej práci je to len niekoľko hodín.
Konektor nabíjania USB-C je tvarovo symetrický a človek tak nemusí premýšľať, ktorou stranou má konektor do telefónu zasunúť. Štandard USB-C umožňuje vyššie prenosové rýchlosti, čo sa hodí pri kopírovaní súborov na MicroSD kartu, ktorá môže mať v telefóne kapacitu až 128GB. Technológia OTG navyše umožňuje pripojiť ďalšie zariadenia ako napríklad veľkokapacitný externý disk. Telefón má vrátane batérie, SIM karty a pamäťovej MicroSD karty celkovú hmotnosť 124g.


Záver

Cubot King Kong Mini je určený pre nenáročného užívateľa, ktorý potrebuje hlavne zariadenie malých rozmerov. Napríklad ak ho nosí počas behu alebo si ho chce upnúť na riadidlá bicykla. Určite ho ocení človek, ktorý používa telefón hlavne na telefonovanie, čo si občas potrebuje pozrieť cestovný poriadok alebo mapu. Bonusom je zvýšená odolnosť voči vode, prachu a nárazom, v porovnaní s bežnými smartfónmi. Osobne by som uvítal ešte NFC, pretože telefón veľkosti kreditne karty by mohol vedieť aj bezkontaktne platiť. Na druhej strane netreba očakávať zázraky od telefónu, ktorý sa nachádza v dolnej cenovej kategórii.


Výhody
+ kompaktné rozmery
+ odolnosť voči nárazom a tryskajúcej vode
+ odomykanie tvárou
+ prisvetľovacia dióda
+ konektor USB-C s funkciou OTG
+ nízka cena


Nevýhody
- malý displej
- neobsahuje Gorilla Glass
- neobsahuje 3,5mm jack
- neobsahuje NFC
- neobsahuje GALILEO ani GLONASS


Mac Matej Pašák


hore clanky-kpt
o. z. KPT: archeológia, montanistika, speleológia, turistika na Slovensku a v zahraničí


facebook-icon rss-icon