Test - Recenzia: fľaša Nalgene Oasis Tritan

14. apríla 2012

Rozhodol som sa upgradnúť moju obľúbenú US poľnú fľašu za jej modernejšiu verziu. Nalgene je americký výrobca fľašiek hlavne pre športové a outdoorové aktivity. V záplave rôznych tvarov, veľkostí a farieb je v ponuke aj model Oasis, ktorý má rovnaký tvar ako originálna US poľná fľaša.

Recenzia nôž Victorinox

Špecifikácia

Na úvod pár faktov, ktoré by mali ohúriť spotrebiteľa. Všetky Nalgenky sa vyrábajú z materiálu neobsahujúceho BPA. Teda na rozdiel od PET fliaš sa do vody neuvoľňujú zdraviu škodlivé látky. Popis Tritan označuje materiál Estman Tritan. Ide o nejaký nový druh copolyesteru. Tento materiál by mal zabezpečiť lepšiu odolnosť voči poškodeniu, jednoduché čistenie a nemal by zadržiavať žiadne pachy ani chute. Materiál je určený pre teploty od -40 po 100°C. Výrobca ho dokonca označuje ako vhodný do mikrovlnky aj umývačky riadu. Fľaša má objem 1 liter. Priemer vrchnáku je 38mm.

Postrehy z používania:

Nalgene Oasis je svojím tvarom rovnaká ako US poľná fľaša. Na prvý pohľad si však ihneď všimneme, že je z priehľadného plastu. Presne teraz viem, koľko vody mi ešte zostáva. Môžem si tak zostávajúce zásoby vody rozdeliť až po najbližší prameň. Cez priehľadnú stenu môžem skontrolovať, či voda nie je zakalená, alebo či som sa mi pri naberaní vody do fľaše nezatúlalo nejaké zvieratko. V niektorých príručkách na prežitie je uvádzaný spôsob čistenia vody pomocou slnečných lúčov. Podľa postupu vodu naberieme do priehľadnej fľaše a necháme ju dlhší čas na slnku. Ultrafialové žiarenie zo slnka by malo zabiť baktérie plávajúce vo vode. Účinnosť tohto postupu je dosť otázna, ale táto možnosť tu je. Zatiaľ som to bližšie neskúmal.

Recenzia nôž Victorinox

Samotný materiál z ktorého je fľaša vyrobená, výrobca označuje ako BPA free. Je vraj „zdravší“ ako ostatné druhy plastov a teda vhodný na každodenné používanie a skladovanie tekutín. Ak mám možnosť voľby, tak si volím veci zdraviu prospešné. Nalgenka by taktiež nemala zadržiavať žiadne pachy a chute. Vo fľaške som už pár krát prenášal čerstvé mlieko a žiadnu pachuť som necítil.

Fľaša by mala odolať teplotám do 100°C. Nalial som do nej horúcu, nie však vriacu vodu a použil ju ako termofor. Prežila to bez ujmy. Spodnou teplotou -40°C má výrobca zrejme na mysli fakt, že ani pri takejto nízkej teplote plast neskrehne. Ak však fľaša naplnená po okraj vodou zmrzne, pravdepodobne ju rozpínajúci sa ľad roztrhne.

Recenzia nôž Victorinox

Ďalšou odlišnosťou je uzáver, ktorý by som prirovnal k uzáverom na PET fľašiach. US fľašky a ich napodobeniny mali vždy problém s netesným uzáverom. Na Nalgenke sa s uzáverom manipuluje veľmi pohodlne a navyše výborne tesní. Uzáver je k hrdlu pripevnený prúžkom plastu. Tento prúžok je natoľko dlhý, aby sa dal uzáver dostatočne oddialiť od hrdla. Teraz sa už môžem pohodlne napiť a uzáver mi nelezie do nosa alebo do brady ako to bolo pri US fľaške. V prípade poškodenia alebo straty uzáveru sa dá na internete zohnať náhradný uzáver.

Recenzia nôž Victorinox

Doplnky:

K Nalgenke používam US pítko z nehrdzavejúcej ocele. Je síce o pár gramov ťažšie ako hliníkové, ale zasa si môžem povedať, že som urobil niečo pre svoje zdravie. Pozor, existuje mnoho druhov a napodobenín týchto hrnčekov, preto sa môže stať, že Nalgenka sa do neho proste nevojde. Pítko má naplnené po okraj objem približne 0,6 litra. Fľašku vložím do pítka a to celé do obalu. Takýto set má výborný pomer hmotnosti a objemu pre varenie na dlhých trekoch. Ešus už takmer vôbec nenosím.

Recenzia nôž Victorinox

Záver:

Nalgen Oasis pre mňa vyriešila hlavné nedostatky ktoré mala US fľaška. Cez priehľadné steny vidím koľko mám ešte vody a zároveň môžem skontrolovať, či je fľaša z vnútra stále čistá. Skvele sa osvedčil aj uzáver, s ktorým sa pohodlne manipuluje a konečne poriadne tesní. Pri dlhodobom používaní príde vhod, že fľaša je vyrobená zo zdravotne nezáhadného materiálu. Oproti US fľaškám z army shopu je Nalgenka asi dvojnásobne drahšia.

Výhody:

  • priehľadnosť, ihneď vidím koľko vody mi zostáva
  • pohodlný a dobre tesniaci uzáver
  • odolnosť do 100°C
  • Nevýhody

  • vyššia obstarávacia cena
  • nevyrába sa v zelenej farbe (nie je nevýhodou :)
  • Mac - Matej Pašák



     

    hore clanky-kpt
    o. z. KPT: archeológia, montanistika, speleológia, turistika na Slovensku a v zahraničí


    facebook-icon rss-icon