Firecraft 2014 - Čabraď

18. január 2015

V dňoch 24. - 26. októbra 2014 sme s Mac-om mali tú česť zúčastniť sa perfektnej akcie zameranej na zakladanie ohňa všetkými možnými spôsobmi. Predovšetkým však primitívnymi formami, ktoré používali prastaré národy všetkých kútov sveta, aby si tak pre seba zabezpečili jednu z najdôležitejších potrieb pre prežitie – oheň.

Táto akcia sa konala na starej fare pod hradom Čabraď v Krupinskom okrese. Tu sa stretla skupina nadšencov z radov woodcrafterov, bushcrafterov, euroindiánov a trampov z Čiech, Slovenska a Poľska, aby si navzájom vymenili svoje znalosti a skúsenosti so zakladaním ohňa. Hlavnými organizátormi akcie boli Willy, Hrom, Modok a SKW.

V piatok ráno nás vyzdvihol autom Sally z Bratislavy a po asi dvojhodinovej ceste sme zaparkovali na osade Konské za obcou Čabradský Vrbovok. Odtiaľ sme pokračovali po lesnej ceste údolím Konštiarskeho potoka až na faru pod hradom. Na mieste sme boli prví. Ďalší účastníci prichádzali postupne až do neskorej noci.

V sobotu po raňajkách zahájil Willy oficiálnu časť stretnutia svojim príhovorom a očistným dymovým obradom, na ktorý SKW spravil prvý uhlík ručným vrtákom. Následne sa začali preberať jednotlivé metódy zakladanie ohňa v takomto poradí:

- Oheň trením medzi dvomi konárikmi s lukom a vrtákom (SKW – SK)
Tento spôsob je výhodný, ak človek nemá pri sebe potrebné náradie na urobenie klasickej trecej súpravy na spôsob luk a vrták, avšak pravdepodobnosť vzniku uhlíka je menšia.

- Oheň trením na doštičke s dvoma jamkami s lukom a vrtákom (Hrom – CZ)
Pri tomto spôsobe sa v doštičke spravia vrtákom dve jamky blízko seba. V jednej jamke sa potom točí vrták a v druhej sa hromadí práchno na uhlík. Výhodou tejto metódy je, že uhlík neprichádza do kontaktu s vlhkou zemou a tiež, že netreba robiť zárez na hromadenie práchna. Jamky môžu byť tesnejšie pri sebe, čo zvyšuje využiteľnosť doštičky. Nevýhodou tejto metódy je, že sa pri nej teplo viac rozptyľuje a tak je ťažšie získať uhlík.

- Eskimácky spôsob s lukom a vrtákom (Gryf – PL)
Pri tomto spôsobe sa ložisko drží v ústach a doštička je umiestnená na kolene. Eskimáci tento spôsob používali preto, aby zamedzili kontaktu trecej súpravy so snehom na zemi.

- Minisúprava na trenie lukom s vrtákom (Mac - SK) Trecie súpravy malých rozmerov boli príznačné pre národy žijúce v suchých a teplých oblastiach, kde nebolo problém uhlík spraviť. Minisúprava sa však výborne osvedčila aj v našom podnebnom pásme.

- Egyptský spôsob (Hrom – CZ)
Pri tomto spôsobe je tetiva luku podstatne dlhšia ako normálne. Z tetivy sa uviaže lodná slučka do ktorej sa umiestni vrták a zbytok tetivy sa namotá na vrták. Takto sa zväčší trenie medzi tetivou a vrtákom a nedochádza tak k preklzávaniu vrtáka. Taktiež tetiva môže byť menej našponovaná, čo umožňuje použiť slabšie povrazy z prírodných vlákien. Originálna egyptská súprava má vo vrtáku dieru, ktorou sa tetiva pretiahne.

- Výroba trecej súpravy na mieste metóda vrták a luk (SKW – SK)
Diskusia o použitých materiáloch pri výrobe trecích sád v rozličných prostrediach. Vhodné sú predovšetkým mäkké listnaté stromy ako topoľ, lipa, vŕba, lieska a iné. Je potrebné, aby bolo drevo suché a z uschnutého stromu, ale nie práchnivé. Je dobré a aj praktické, ak je materiál na výrobu luku a trecej doštičky z jedného materiálu, najlepšie z jedného kusu. Naopak ložisko je vhodné vyrobiť z tvrdej dreviny, prípadne použiť kameň alebo lastúru.

- Oheň trením pomocou rúk (SKW, GRYF, HROM a iný)
Tento spôsob je pomerne náročný na tréning a použité materiály. Materiály vhodné pre tento spôsob musia byť v najvyššej kvalite. Pre vrták sú vhodné materiály juka vláknitá, divozel, lopúch. Pre doštičku je to lipa, topoľ a vŕba.

- Vodná šošovka (HROM – CZ)
Pri tejto metóde sa využívajú koncentrované slnečné lúče pomocou rôznych šošoviek. Pre naše lesy plné PET fliaš je vhodná metóda napustenia plastovej fľaše, čo najčistejšou vodou a potom hľadanie ohniska napríklad na práchnovci kopytovom. Ďalej je možné použiť prezervatív, či vyrobiť si šošovku z ľadu. Dôležité je, aby dobre svietilo Slnko.

- Ohnivá píla - jednomužná (Honza – CZ)
Táto metóda je príznačná pre oblasti s výskytom bambusu. Ten sa rozštiepi na dve časti. V jednej časti sa vyreže priečna drážka a z druhej sa použije hrana. Z povrchu bambusu sa naškriabe práchno, ktoré sa v rukách vyformuje do dvoch guličiek. Tieto sa vložia do vyrezanej drážky a pridržia malým kúskom bambusu. Drážka sa potom trie o hranu tak dlho, pokiaľ práchnové guličky nezačnú dymiť.

- Ohnivá pumpa (Hrom – CZ)
Pri tomto spôsobe je na vrtáku umiestnený zotrvačník, ktorý vrták poháňa pri pumpovaní. Takto značne znižuje námahu potrebnú na vytvorenie uhlíka. Táto metóda sa skôr používa pre obradné účely, pretože celá súprava je na prenášanie alebo rýchle zhotovenie nevhodná.

- Ohnivý pluh (Honza – CZ)
Jeden zo základných spôsobov pri ktorom sa na doštičke vytvorí pozdĺžna drážka v ktorej sa trie pevne uchytený kolík.

- Ohnivý remeň (Honza – CZ)
Pri tejto metóde sa používa remeň z koreňa alebo ratanu, ktorý sa trie cez zárez v rozštiepnutom polienku, pričom v záreze na rozštiepnutej strene je dierka do ktorej sa zbiera práchno.

- Megasúprava (všetci spoločne)
Tento spôsob bol určený na spestrenie akcie. Uhlík sa podarilo spraviť.

- Ohnivý piest (Hrom –CZ)
Tento spôsob využíva kompresiu plynu pri ktorej vzniká teplo. Piest utesnený vláknom a namazaný tukom na konci ktorého je otvor pre uloženie ľahko zápalného práchna sa rýchlo zasunie do dreveného valca v ktorom sa pri kompresii vytvorí také teplo, že príde k vzniku uhlíka.

- Kresanie (všetci)
Kresanie dvomi kameňmi. Rôzne techniky kresania vysokouhlíkovou ocieľkou o kamene. Rotujúci ocieľkový gombík. Kresadlová pištoľ.

- Sírna miska a lyžička (Hrom – CZ)
Výroba zápaliek zo síry. Použitie sírnej misky alebo lyžičky na vytvorenie plameňa z uhlíka.

K ďalším bodom programu sme sa ani nedostali, pretože už nebol čas. S Mac-om sme boli večer na hrade pozdraviť členov združenia Rondel. Potom sme sa vrátili k ohňu, kde bola zábava v plnom prúde. Hrali sa trampské a iné piesne a spievalo sa.

V nedeľu ráno sme ešte vybehli na hrad a potom sme sa už len rozlúčili s kamarátmi a hybaj naspäť domov.


Super video z akcie, ktoré spravil Beaster:


Hrad Čabraď od fary.
Obr.1 Hrad Čabraď od fary.


SKW zapaľuje prvý uhlík k dymovému obradu.
Obr.2 SKW zapaľuje prvý uhlík k dymovému obradu.


Úvodný príhovor.
Obr.3 Úvodný príhovor.


Výstava vecí určených k zakladaniu ohňa.
Obr.4 Výstava vecí určených k zakladaniu ohňa.


Výstava.
Obr.5 Výstava.


Eskymácky spôsob s vrtákom a lukom.
Obr.6 Eskymácky spôsob s vrtákom a lukom.


Minisúprava.
Obr.7 Minisúprava.


Egyptský spôsob.
Obr.8 Egyptský spôsob.


Ručný vrták.
Obr.9 Ručný vrták.


Vodná šošovka s fľašou.
Obr.10 Vodná šošovka s fľašou.


Ohnivá píla.
Obr.11 Ohnivá píla.


 Ohnivá pumpa.
Obr.12 Ohnivá pumpa.


Ohnivý pluh.
Obr.13 Ohnivý pluh.


Ohnivý remeň
Obr.14 Ohnivý remeň


Megasúprava
Obr.15 Megasúprava


Kresanie ocielkou
Obr.16 Kresanie ocielkou


Kresanie gombíkom
Obr.17 Kresanie gombíkom


Výroba zápaliek
Obr.18 Výroba zápaliek


Sírna lyžička
Obr.19 Sírna lyžička


Druhá hradná brána
Obr.20 Druhá hradná brána


Výhľad z hradu
Obr.21 Výhľad z hradu


Väčšia časť účastníkov
Obr.22 Väčšia časť účastníkov


Kuny a Mac



 

hore clanky-kpt
o. z. KPT: archeológia, montanistika, speleológia, turistika na Slovensku a v zahraničí


facebook-icon rss-icon