3D fotografie

14. september 2008

3D fotky! (.zip, 22,5MB), prípade záujmu o kúpu 3D okuliarov a i. napíšte na info@kpt.sk

Dôvod, prečo sme sa rozhodli vytvárať 3D fotky je ten, že na klasických fotkách chýba tretí rozmer. Naše 3D fotky však nie sú doslova trojrozmerné, ide skôr o optický klam.

Napríklad, ak niekto zdoláva strmé skaly, chce sa pochváliť peknou fotografiou (ktorá zachytáva toto dramatické miesto), zamieri hľadáčikom dolu zo skaly a cvakne. Podobnou situáciou sú strmé svahy, rokliny, veľká skalná puklina či previs, terénne nerovnosti a jaskyne.

Takže, doma chcete podať dôkaz o veľkoleposti zdolávaných prekážok počas výpravy, ale vysoké skaly sa na fotke javia ako kopa kameňov. Roklina vyzerá ako mierny svah s potôčikom uprostred, no a jaskyne, tie všetky zvnútra vyzerajú rovnako. Preto sa snažíme o čo najvernejšie podanie. Samozrejme len pre fotky ktoré vyžadujú lepšiu predstavu o daných pomeroch a teréne, alebo nejaký významný prírodný útvar. Napríklad pri dokumentácii pozostatkov osídlenia, hradov, hrádkov, interiérov jaskynných systémov.

Na stránkach KPT sa môžete stretnúť s dvoma typmi 3D fotiek: anaglyphy a zrkadlové stereografie. Spôsob snímania je rovnaký, ale ďalšie spracovanie a interpretácia sú odlišné. Kto sa s touto problematikou už stretol, môže hneď prejsť na prezeranie 3D fotografií.

Anaglyphy

Dva obrazy jednej scény z rôznych uhlov sa preložia cez seba. Posun objektov ktoré sa zdanlivo premiestnili voči pozorovateľovi, sú naznačené ako namodralý a načervenalý tieň. Objekty v diaľke sa takmer nepohli, nebudú mať žiadne farebné tiene (farebných duchov). Po nasadení red-cyan okuliarov, farebné filtre prepustia obrazy objektov pre každé oko zvlášť. Mozog to vyhodnotí ako objekty rôzne vzdialené. Vyhotovenie anaglyphov môže byť čiernobiele alebo farebné. Čiernobiele znamená odtiene sivej s farebnými „duchmi“. Oči si ľahšie navyknú na farebnú filtráciu. Farebné anaglyphy sú farebné fotografie s namodralými a načervenalými tieňmi. Pozorovanie červeného objektu s červeným duchom môže byť pre pozorovateľa mätúce a navyše farebné filtre skresľujú farby pôvodnej scény.

Test okuliarov:
Predtým ako si začnete prezerať anaglyphy, podrobte vaše okuliare krátkemu testu.

  • Nasaďte si okuliare, červené sklo ide na ľavé oko
  • Zatvorte ľavé oko : kruh 1 má čiernu výplň, kruh 2 je bez výplne
  • Zatvorte pravé oko : kruh 1 je bez výplne, kruh 2 má čiernu výplň

farby 3d okuliarov

Ak tmavá nie je úplne tmavá a prázdny kruh nemá rovnakú farbu ako okolie, tak vaše okuliare neprešli testom. Ak sú farebné rozdiely malé máte šancu, že ešte niečo uvidíte. Čím menšie rozdiely od daného testu, tým sú okuliare kvalitnejšie a podanie prirodzenejšie.

Výroba okuliarov:
Nie každý vlastní red-cyan okuliare, preto je potrebné si ich vyrobiť alebo zaobstarať. Výrobu si radšej nechajte ako poslednú možnosť. Zaberiete veľa času a výsledok vás neoslní. Najjednoduchší spôsob je stiahnuť si dva nižšie zobrazené obrázky, tie farebné štvorčeky sa vytlačia na fóliu. Po zaschnutí čo trvá pár dní si urobte test okuliarov. Pre pohodlnejšie pozeranie si vytlačte aj rám okuliarov na hrubší papier. Vystrihnite fôliu pozdĺž šedej čiary a vlepte ju do rámu z papiera - červená ide na ľavé oko. K rámu prilepte v mieste čiarkovaných obdĺžnikov držiaky za uši, vyrobené podľa vlastných proporcií. Vytlačenie na fôliu je vec šikovná ale zradná. Stretnete sa s problémami ako dlhé schnutie, tlačiareň nedokáže namiešať potrebnú farbu, počas schnutia na farbu padá prach a stáva sa nepriehľadnou. Pre tieto a iné komplikácie sa vám asi výroba nepodarí.

Okuliare sa dajú zohnať aj vo videopožičovni alebo v špecializovaných obchodoch s fototechnikou. Papierové stoja do 30 Sk, za kvalitné s kovovým rámom a sklennými filtrami zaplatíte niekoľko stoviek korún. Komu je zaťažko prílišný výdaj energie môže si zásielku okuliarov v niektorom internetovom obchode objednať až do bytu. Prečo investovať do 3D okuliarov? Okrem našej stránky sú na internete tisíce 3D fotografií s inou tématikou. Dokonca existujú aj red - cyan filmy a počítačové hry.

3d okuliare

3d okuliare, cast druha

Upozornenie: Dlhodobé používanie 3D okuliarov môže u citlivých jedincov viesť k bolesti hlavy a dezorientácii.

Zrkadlové stereofotografie

Dva obrazy jednej scény z rôznych uhlov sa umiestnia vedľa seba, pričom jeden sa zrkadlovo preklopí. Medzi obrazy sa kolmo priloží zrkadlo. Stačí aj malé 5x10 cm. Jedným okom sa pozeráme na pravý obraz a druhým sa pozeráme na ľavý obraz, ktorý je však zrkadlom preklopený a teda v správnej polohe pre oko. Do očí dopadajú dva rozdielne obrazy, ktoré mozog interpretuje ako jeden priestorový obraz. Metôdu použitia zrkadielka si pozrite na nasledujúcom obrázku.
Existuje aj metóda stereografie dvoch obrázkov bez použitia zrkadielka, tá je pre prezentáciu najjednoduchšia, ale nie každý dokáže vnímať dvoma očami naraz dve nepatrne rozdielne fotky a spojiť ich v jeden celok.

 

princip 3d pomocou zrkadla

Záver

Anaglyphy majú lepšiu priestorovosť, lenže musíte mať špeciálne red - cyan okuliare a navyše obrázky trpia farebnou deformáciou. Zrkadlové stereografie si jednoducho pozriete priložením zrkadielka k obrazovke. Priestorovosť je horšia, treba sa nakloniť blízko k monitoru a fotky musia byť tak malé, aby sa vošli hneď dve vedľa seba na obrazovku.

Zatiaľ bude jedna fotografia zobrazená rôznymi spôsobmi, pokiaľ sa nerozhodneme preferovať určitý druh, v rámci urýchlenia načítania stránky. Zároveň otváram diskusiu, na tému ako sa vám páčia naše trojrozmerné fotky, respektíve ktorý typ zobrazenia je najlepší.

Mac



 


hore clanky-kpt
o. z. KPT: archeológia, montanistika, speleológia, turistika na Slovensku a v zahraničí


facebook-icon rss-icon